Güncel Yazılar

Bağışıklık Sistemini Güçlü Tutmanın Yolu Ağız ve Diş Sağlığından Geçer

Ağız ve diş sağlığının, genel sağlığımız ile oldukça bağlantılı olduğunu biliyor muydunuz? Bu konuda yapılan çalışmalar, ağız ve diş sağlığının bağışıklık sistemimizi etkilediğini göstermektedir. Bilimsel çalışmalarda diyabet, kalp rahatsızlıkları, bunama ve solunum rahatsızlıklarının diş sağlığından etkilendiği görülmüştür. Bu hastalıklara neden olan başlıca faktörlerden biri de ağızda var olan oral bakterilerdir.

Bağışıklık sistemi, vücudunuzu yabancı organizmalara karşı koruyan bir savunma sistemidir. Ağzımızın da bağışıklık sisteminde önemli bir rolü vardır. Vücudumuza aldığımız her yiyecek ve içecek ağzımızdan geçmektedir. Ağız, sindirim ve solunum açısından vücudumuzun dışarıya açılan bir kapısıdır. Ağzımız, bakterilerin çoğalması için elverişli bir ortam sunar. Bu bakterilerin çoğu zararsız olsa da ağız yoluyla vücudumuza giren bakteriler, bazen hastalıklara da neden olabilir. Ağız hijyenine dikkat eden, diş fırçalama ve diş ipi kullanma gibi günlük temizlik rutinlerini uygulayan kişiler bu bakterileri kontrol altında tutabilecektir. Ağzın nemli ve sıcak ortamında çoğalabilmek için uygun ortam bulan bakteriler, dişler temizlenmediği takdirde ağızda kalan yiyecek artıkları ile de beslenerek büyüyecektir. Kontrolden çıkan bakteriler, dişeti hastalıklarına ve diş çürüklerine neden olur. Ağızda oluşan bakteri yuvalanması zamanla açık yaralardan kana karışarak vücuda yayılır. Vücut bu durumla baş etmeye çalışıp, bağışıklık tepkisi vererek C- reaktif proteini (CRP) salgılar. CRP, uzun vadede vücutta zincirleme reaksiyonlara neden olarak farklı sağlık sorunlarına yol açabilir.

Sürekli yüksek seyreden CRP seviyeleri, kalp krizi ve inme riskini tetiklemektedir. CRP seviyesinin yüksekliği sizin bu hastalıklara karşı riskinizi de belirlemektedir. Uzun vadede bu oran damarların sertleşmesine ve pıhtılaşma sorununa neden olabilecektir. Gebelikte de ağızdaki bakteriler, bebeğin erken doğumuna ve bebekte düşük doğum kilosu gibi bazı komplikasyonlara neden olabilir. Ağzınızdaki bazı bakteriler akciğerinize kadar inerek zatürreye ve diğer solunum yolu hastalıklarına neden olabilir. Bazen ağız içindeki bakteri ve mikroplar, kan dolaşımı ile yayılarak kalbin belli bir bölgesine yerleşip burada enfeksiyona neden olabilmektedir.

Bazı durumlarda vücutta bulunan rahatsızlıklar, ağız ve diş sağlığını olumsuz etkileyebilir. Diyabet, genellikle diş ve dişetleri ile ilgili sorunlara yol açmaktadır. Diyabet nedeniyle vücutta yeterli oranda insülin bulunmaması doku ve organlara zarar vererek vücutta enfeksiyonlara yol açmaktadır. Özellikle diyabetli kişilerde, dişeti hastalıklarına daha sık rastlanmaktadır. Bu hastalığı taşıyanların düzenli olarak diş randevularına gitmesi ve ağız sağlığına özen göstermesi gerekmektedir. HIV virüsü bağışıklık sistemini baskılamaktadır. Ağız içindeki ağrılı mukozal lezyonlara AIDS hastalarında sıklıkla rastlanmaktadır. Kemik erimesi (osteoporoz), çene kemiklerinde kayıplara ve dolayısıyla da diş kayıplarına yol açabilir. Glüten diyeti gerektiren Çölyak ya da Crohn hastalığının belirtilerinden biri de ağızda oluşabilen aftöz ülserlerdir. Ağız kuruluğuna yol açan Sjögren hastalığı ise, dişlerin çürümesine, ağız kokusuna ve dişeti hastalıklarına yol açabilir.

Daha iyi bir bağışıklık sistemine sahip olmanın en önemli gerekliliklerinden biri de ağız ve diş sağlığına dikkat etmekten geçmektedir. Beslenmenize dikkat etmeli ve sağlıklı gıdalar tüketmelisiniz. Ağızdaki plaklar, genellikle şekerli beslenme nedeniyle oluşmaktadır. Diyetinizde şekerin azaltılması ağızda plak oluşumunu da azaltacaktır. Diş ve dişeti rahatsızlıklarını önlemek ve belirtilerini azaltmak için dişlerinizi günde iki kez fırçalamalı ve günde en az bir kez diş ipi kullanmalısınız. Diş hekimi ziyaretlerinizi düzenli olarak gerçekleştirmeli ve periyodik muayenelerinizi aksatmamalısınız. Bu düzenli ziyaretler, ağız ve diş sağlığınızı koruma altına alırken bağışıklık sisteminizi iyileştirecek ve sorunları azaltacaktır. Kronik rahatsızlıklarınızı diş hekiminizle paylaşırsanız, birlikte ileriye yönelik koruyucu önlemler alabilirsiniz.