Diş tedavisi, çürük veya travma sonucu madde kaybına uğramış dişlerin, varsa çürük dokuları temizlendikten sonra, güncel adeziv sistemlerle restore edilmesidir. Madde kaybının fazla olduğu durumlarda, estetik dişhekimliği bölümünde bahsettiğimiz laminate veneer, inlay, onlay ve overlay gibi indirekt restorasyonlar uygulanabilir.
Çürük haricinde, aşırı flor alımına veya antibiyotik kullanımına bağlı form ve renk bozukluğu veya madde kaybı olan dişlerde, veya dişlerin arasında diastema dediğimiz aralıkların bulunduğu durumlarda da adeziv sistem estetik dolgular uygulanabilmekte ve bu sayede estetik sonuçlar elde edilebilmektedir. Adeziv dolguların yeterli olmadığı durumlarda ise Laminate Veneer'ler uygulanır.
İlerlemiş çürük vakalarında, genellikle restorasyon yeterli olmayıp, kök kanal tedavisi yapılması gerekmektedir. Dişler tek, çift, üç ve üçten fazla kanallı olabilmektedir. Her kanalın tek tek temizlenip, hazırlandıktan sonra kanal dolgusu ile doldurulması gerekmektedir. Dişin kanal sayısına ve kanalların form ve uzunluğuna göre işlemin zorluk seviyesi ve süresi değişmektedir. Ayrıca dişin sinirlerinin vital(canlı) veya nekroz(ölü) olmasına göre de kanal tedavisinin seans sayısı değişmektedir. Nekroz, yani kanallar içerisindeki sinirler ölmüş ve kanalların içleri ve iç duvarları mikroorganizmalar ile enfekte olmuş olan dişlerde, kanal dolumunu yapmadan önce kanalların duvarları kazınıp, kanalların içleri dezenfekte edilmektedir. Bu nedenle kanal dolgusu yaklaşık 2-3 hafta kadar sürebilmektedir.
Kanal tedavisi uygulanan dişlerin, ağız içinde görünen kuron kısmına ayrıca restorasyon da uygulanmalıdır. Madde kaybının miktarına göre; adeziv restorasyon, indirekt restorasyon, kanal postu ve porselen kuron uygulamaları arasından uygun olanı seçilir.