Bonding Uygulaması Nedir? Nasıl Yapılır?
Estetik diş hekimliği, her geçen gün hastalar için maksimum avantajlı tedavi seçenekleri geliştirmekte. Birkaç yıl önce diş kayıpları ve diş çürükleri daha ilkel yöntemlerle tedavi edildiğinden alınan sonuçlar da yapay ve gerçek diş yapısına uzak bir görünümde oluyordu. Günümüzde en çok kullanılan dental tedavilerden biri olan bonding tedavisi kısaca diş onarımı şeklinde açıklanabilir. Bonding uygulaması, yalnızca çürük veya kırık dişlere değil, lekeli ve renk değiştirmiş dişlere de uygulanabilmektedir. Bu dişlerin, özel hazırlanan kompozit malzemelerle onarılması, yeniden boyutlandırılması ve diş yüzeyindeki lekelerin yok edilmesi işlemlerinden oluşan bonding uygulamasıyla doğal duran bir sonuç elde edilmektedir.
‘’Bonding’’ yapıştırmak ve tutturmak anlamlarına gelen İngilizce bir sözcüktür. Diş hekimliğinde kullanılan bonding uygulaması da, dişlerde estetik bir görünüm yakalamak için kompozit malzemelerin dişlere yapıştırılması işleminden ibarettir. Bu tedavi yönteminin bu kadar çok tercih edilmesinin nedeni herhangi bir cerrahi müdahaleye gerek kalmadan dişlerdeki estetik kusurları kolayca düzeltebilmesidir.
Bonding Uygulaması Ne Zaman Tercih Edilir?
Diğer estetik diş hekimliği uygulamalarına göre daha az maliyetli ve basit bir işlem olan dental bonding, diş kırıklarında ve ayrıklıklarında, çentikli, lekeli ya da sararmış dişlerde başvurulan bir yöntemdir. Bir başka deyişle, dişlerin durumu lamine ya da porselen kurun gerektirecek kadar kötü değilse bonding uygulaması tercih edilebilmektedir.
Bonding Nasıl Uygulanır?
Diş çürüklerine karşı en güçlü çözümlerden olan bonding, tek seansta gerçekleştirilen basit bir işlemdir. Bu tedavi her yaşta herkese uygulanabilir. Uygulama öncesi ilk olarak diş rengi seçilir ve diş yüzeyi pürüzlendirilir. Daha sonra materyalin dişe tutunabilmesi için dişlere bir sıvı uygulanır. Arkasından, diş rengindeki bonding malzemeleri diş yüzeyine yapıştırılır. Bu malzemeyi güçlendirmek için genellikle lazer ışığı kullanılır. Malzeme sertleştikten sonra şekillendirilir; gerekirse kısaltılabilir. Dişle istenen uyum sağlandıktan sonra bu bonding materyali parlatılır ve işlem sonlandırılır. Bonding uygulaması 30-60 dakika sürmektedir. Uygulamanın sonuçları 5-10 yıl kadar kalmaktadır.
Bonding Fiyatlarında Neler Etkilidir?
Bonding uygulaması için net bir fiyat vermek mümkün değildir ancak ortalama 700-1000 TL civarında bir fiyat skalası olduğu söylenebilir. Bu fiyatları etkileyen birden fazla etken bulunmaktadır. Bunların başında diş hekimi, diş hekiminin deneyimi, kullanılacak malzemelerin kalitesi, tedavi edilecek diş sayısı ve tedavinin yapılacağı klinik gelmektedir. Bununla birlikte ek tedavi masrafları da göz önünde bulundurulmalıdır; örneğin diş taşları olan bir hastaya bonding uygulanmadan önce bu tartarların temizlenmesi gerekmektedir.
Bonding yaptıracağınız kliniğin ve diş hekiminin müşteri memnuniyetini hesaba katmak her zaman önemlidir. Kimse memnun kalmayacağı ya da uzun yıllar rahatça kullanamayacağı bir tedavi yaptırmak istemez. Siz de dental bonding hakkında daha fazla bilgi almak istiyorsanız hemen kliniğimizi arayarak uzman diş hekimlerimizden ücretsiz danışmanlık alabilirsiniz.