Diş Apsesi Nedir?
Diş apsesi, diş kökünde ya da diş etinde meydana gelen bakteriyel enfeksiyonların bir sonucudur. Bu enfeksiyonlara karşı vücudun bir nevi tepkimesi olan apseler, dişin kırılması ya da çatlaması sonucunda bakterilerin diş köklerine kadar nüfuz etmesiyle oluşur. Genel olarak ağız bakımına özen göstermemek ya da şeker ve karbonhidrat içeren gıdaları fazla tüketmek diş apsesi oluşumuna sebep olarak gösterilmektedir.
Apseli dişler hafife alınmamalı ve erken tanının önemi göz ardı edilmemelidir. Vaktinde tedavi edilmeyen diş apsesi daha ciddi problemlere yol açabilir. Burada üreyen bakteriler başka yerlere yayılabilir, bunun sonucunda apseler komşu dokulara ve damarlara yayılarak buralarda da iltihap ve kanamaya neden olabilir. Diş apsesi tedavisine geç kalınırsa durum tehlikeli olabilir.
Diş Apsesi Belirtileri Nelerdir?
Diş apsesi diş kökünde meydana gelir. Dolayısıyla diş kökleri ve diş etlerinde meydana gelen kızarıklık ve şişlikler diş apsesinin en önemli göstergeleridir. Bu şişlikler genelde bir sivilce büyüklüğündedir ve içinden iltihap akar. Bu durumda diş apsesi çok ilerlemiştir ve artık hiç vakit kaybetmeden en yakın diş hekimine başvurulmalıdır.
Diş apsesi ilk olarak şu belirtilerle kendini gösterir:
-Isırma sırasında ya da durduk yere oluşan diş ağrıları,
-Gece uyurken aniden uyanmaya sebep olacak şekilde şiddetli diş ağrıları,
-Apseye bağlı olarak dişlerde soğuk ve sıcak hassasiyeti,
-Yine apseye bağlı olarak yüz ve boyun bölgesinde şişme,
-Ateşlenme.
Diş Apsesi Nasıl Tedavi Edilir?
Diş apsesi şikâyetlerinde ilk olarak fiziksel muayene yapılır, ardından apsenin ne kadar ilerlediği belirlemek için röntgen çekilir. Diş apselerinin tedavisinde diş ve diş etlerinin derinlemesine temizlenmesi önemli yer tutar. Küretaj uygulamasından sonra dişler uyuşturularak iltihaplı bölge temizlenir. Eğer apse diş içerisindeki sinirlere kadar ulaştıysa, kanal tedavisi uygulanarak enfekte olan bu sinirler alınır. Kanal tedavisi apseli dişlerin tedavisinde en çok kullanılan yöntemdir. Eğer iltihaplı bölge çok büyükse ve tedavi için geç kalınmışsa kanal tedavisi yeterli gelmeyebilir. Bu seviyedeki diş apselerinde cerrahi yöntemlere başvurulması gerekebilir. Her iki tedaviye de olumlu yanıt alınmazsa son çare olarak iltihaplı dişler çekilerek implant tedavisi uygulanır. Fakat bu çok uzun süre ihmal edilmiş diş apselerinde karşılaşılabilecek bir durumdur. Erken tanı ile zamanında müdahale edilen diş apselerinde basit bir kanal tedavisi ve gerekirse antibiyotik kullanımı yeterli olmaktadır.
Siz de diş apsesi belirtileri gösteriyorsanız hemen uzman bir diş hekimine giderek tedavi olmayı ihmal etmeyin. Daha fazlası için polikliniğimizi arayarak bizden bilgi alabilir ve randevunuzu oluşturabilirsiniz.