Daha parlak ve beyaz bir gülümseme istiyorsanız, diş beyazlatma tam da aradığınız yöntem olabilir. Daha beyaz dişler gülümsemenizi önemli ölçüde değiştirecek ve öz güveniniz üzerinde olumlu bir etki yaratacaktır.
Dişlerinizi beyazlatmayı düşünüyorsanız önce bir diş muayenesinden geçmeniz önerilmektedir. Sağlıklı bir diş beyazlatma işlemi için diş ve dişetlerinizin de sağlıklı olması gerekmektedir. Öncelikle ağzınızda var olan rahatsızlıkların tedavi edilmesi, ardından beyazlatma işleminin yapılması zorunludur.
Evde yapılacak diş beyazlatma uygulamalarından kısmi fayda göreceğiniz gibi bu işlemler de uzun süreli olmayacaktır. Dişlerinizi kaplayan plak ve tartarlardan kurtulmayı düşünüyorsanız bunu ev ortamında yapmanız mümkün değildir. Diş beyazlatma işlemi için profesyonel yardıma ihtiyacınız vardır.
Diş beyazlatma uygulamasının başarılı olması için öncelikle profesyonel bir diş temizliğinin yapılması gereklidir. Çünkü diş beyazlatıcı jel, tartar ve diş taşı ile kaplı bir dişe nüfuz edemez. Öncelikle dişleriniz cilalanarak, yüzeydeki lekeler ve birikmiş tartarlar çıkarılacaktır. Biriken leke ve kalıntıların temizliğinden emin olmak için dişleriniz parlatma macunu ile parlatılacaktır.
Diş beyazlatma uygulamalarına özel profesyonel beyazlatıcı ajanlar kullanılmaktadır. Bu beyazlaştırıcıların dozu, elde edilmek istenen diş beyazlığına göre ayarlanacaktır. Dişlerinizin fotoğrafı çekilebilir ve renk kartelasında, diş renginiz ve beyazlatma sonucunda sahip olacağınız diş rengi saptanabilir. Böylece diş beyazlatma işlemi neticesinde alacağınız sonuç öngörülebilir.
Diş beyazlatma uygulamalarında öncelikle, gülümsediğinizde görünen dişlerinizi açığa çıkarmak için bir yanak retraktörü ağzınıza yerleştirilir. Retraktörler, yumuşak dokunun yani dudaklar, yanaklar ve dilinizi korunması için kullanılır. Beyazlatıcı ürünlerden izolasyonu sağlamak için genellikle şu ürünler kullanılmaktadır: Gazlı bez ruloları, yanak toplayıcıları, renkli koruyucu gözlük ve yüz önlüğü…vb. Dişetinizin tahrişlere karşı korunabilmesi için de bir bariyer yerleştirilerek ve dişetleri izole edilecektir. Dişeti dokusu (gum line), sıvı kauçuk ya da sertleştirici reçineden ibaret bir sıvı ile boyanır. Böylece dişetinize beyazlatıcı temas edemeyecektir. Tedaviden sonra da bu bariyer kolaylıkla soyularak dişetlerinizden çıkarılır.
Ağzınız ve yüzünüzü izole ederek, önlemler alındıktan sonra estetik bölge dişlerine (gülümsediğinizde beliren dişler) profesyonel beyazlatıcılar uygulanır. Bunlar genelde % 15 ile % 50 arasında değişen hidrojen peroksit veya karbamid peroksit konsantrasyonlarıdır. Tedavi edilen dişlerin yüzeyine sürülür. Dişlere sürülen bu beyazlatıcı jeller ya da macunlar, 15 ile 30 dakika arasında tutulur. Ağartıcı, dişler tarafından emildikten sonra tekrar jel uygulaması yapılarak tazelenir.
Bazen diş beyazlatma uygulamaları sırasında beyazlatıcı jel sürüldükten sonra aktivasyonu sağlamak için dişlere lazer veya beyazlatıcı ışık uygulanabilir. Işık, beyazlatıcı ürün ile reaksiyona girerek işlemi etkinleştirecektir.
Beyazlaştırıcı uygulama süresinin dolmasının ya da istenen beyazlığa ulaşılmasının ardından dişler bol su ile durulanır. Yanak retraktörleri ve diğer izolasyon ürünleri çıkarılır, ağız tekrar durulanır. Tedavi sonrasındaki renk değişimi ölçülür. İstenen sonuç henüz yakalanmamışsa diş beyazlatma seansları tekrarlanacaktır. Bazen bir yan etki olan diş hassasiyetini hafifletmek için florür uygulaması yapılabilir. Florür, bu dişlerde yeniden mineralleşme oluşumuna destek olacaktır.
Dişleriniz, uygulanan işlem nedeniyle henüz gerçek rengini almamıştır ve bu nedenle 2 hafta sonra bir renk değerlendirmesi yapılması gerekebilir. Çünkü dişlerinizin rengi, beyazlatma işleminden birkaç gün sonra hafifçe koyulaşabilir. Diş beyazlatma uygulamalarından sonra 15 gün aşırı pigment içeren yiyecek ve içeceklerden uzak durmanız önerilmektedir. Özellikle kahve, çay, şarap, siyah üzüm, domates gibi içecek ve yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Ayrıca bu süre boyunca sigara içmemeniz gerekmektedir.