Diş Dolgularının Bakımı Nasıl Yapılır?
Kaybedilen diş dokularının, uygun kompozit malzemelerle doldurulması işlemi estetik diş dolgusu olarak adlandırılmaktadır. Tek bir seansta 6 dişe kadar dolgu yapılabilmekte ve hemen sonrasında harika sonuçlar ortaya çıkmaktadır. Tedaviden sonra estetik diş dolgularının bakımlarının nasıl olması gerektiğini merak ediyor olabilirsiniz. Bu yazımızda diş dolgusu bakımı hakkında sizlere bilgi vermeye çalışacağız.
Kompozit Diş Dolgusu Nedir?
Kompozit dolgular, dişlerde meydana gelen çürük, çatlak, kırık ya da çentik gibi çeşitli deformasyonların onarımında kullanılmaktadır. İşleme başlamadan önce hastanın herhangi bir rahatsızlık hissetmemesi ve stres olmaması adına dişlere lokal anestezi uygulanır. Akabinde dişin sorunlu kısımları çıkarılır ve diş temizlenir. Son olarak ise dişteki boşluklar kompozit dolgu ile doldurulur.
Kompozit dolgular reçine olarak da bilinirler. Seramik ve çeşitli kimyasal bileşenlerden üretilen kompozit dolguların görünümleri gerçek diş yapısına ve rengine oldukça benzerdir. Estetik diş dolguları olarak bilinen kompozit dolgular, bu özellikleri sayesinde son yıllarda amalgam dolgularının yerini almışlardır.
Kompozit Dolgular Uzun Ömürlü müdür? Bakımları Nasıl Yapılır?
Kompozit dolguların uzun ömürlü olması birden çok değişkene bağlıdır. Kaliteli malzemelerden yapılmış ve becerikli bir diş hekimi tarafından dişlere doldurulmuş olan kompozit dolgular iyi bakıldıkları sürece son derece kalıcı olabilirler. Kompozit dolgular aşağı yukarı 3 ila 10 yıl arası bir kullanım ömrüne sahiptir. Kişi ağız sağlığına ve hijyenine ne kadar özen gösterirse bu süre o kadar uzamaktadır. Yani, dolgu malzemelerinin kalitesi, kaç dişe dolgu yapıldığı ve genel ağız sağlığına verilen önem dolguların ömrünü belirleyen etkenlerdir.
Peki, diş dolguları için özel bir bakım yapmak gerekli midir? Diş dolguları zaman içinde dişlerle bütünleştiği için onlara özel bir bakım uygulamak gerekmez. Hastalarımızdan beklentimiz genel diş ve ağız sağlığı konusunda titiz davranmalarıdır. Sağlıklı bir ağız bakımı için şunları yaptığınızdan emin olun:
-Dişlerinizi günde en az iki kez fırçalayın.
-Asitli ya da kafeinli yiyecek ve içecekler tükettikten 30 dakika sonra dişlerinizi fırçalayın. Unutmayın, bu besinleri tükettikten hemen sonra dişleri fırçalamak diş minesini aşındırabilir.
-Diş bakım rutininize diş ipi ve ağız bakım suyunu ekleyin.
-Yumuşak kıllı diş fırçası tercih edin.
-Diş beyazlatıcı diş macunlarından uzak durun. Bu tip diş macunları diş yüzeyini daha çabuk aşındırmaktadır. Bunun yerine hassasiyet karşıtı ve diş minesini güçlendiren diş macunlarını tercih edebilirsiniz.
-Yılda iki kez diş hekiminizi ziyaret ederek dişlerinizi cilalatın.
Tüm bu basit kuralları hayatınıza adapte ederek hem daha sağlıklı dişlere sahip olabilir hem de diş dolgularınızı 10 yıla kadar güvenle kullanabilirsiniz.
Estetik diş dolgusu tedavisi yaptırmayı düşünüyorsanız hemen bizi arayarak randevunuzu oluşturabilirsiniz.