Diş sağlığı, diş eti sağlığından ayrı olarak düşünülemez. Diş etleri de en az dişler kadar ağız sağlığını etkilemektedir. En yaygın görülen diş eti problemi ise diş eti kanamalarıdır. Birçok nedene bağlı olarak meydana gelen diş eti kanamaları bazen ciddi sorunların habercisi olabilir.
Diş Eti Kanaması Nedir? Neden Oluşur?
Diş etleri, dişleri çerçeveleyerek bariyer görevi gören bir dokudur. Sağlıklı diş etleri açık pembe, canlı ve mat bir görünüme sahip olmalıdır. Diş etleri diş kontürünü takip ederek diş köklerini sıkıca sarmalıdır. Diş etlerinde meydana gelen kanama, şişlik ve iltihap gibi durumlar olağandışıdır ve mutlaka tedavi edilmesi gerekir.
Diş eti kanamaları ağız hijyenine özen göstermeyen bireylerde daha sık karşılaşılan bir durumdur. Dişler düzenli fırçalanmadığında besin artıkları diş etleri arasında birikerek bakteri plakları oluşumuna neden olmakta, bu plaklar da daha sonra diş etleri iltihaplandırmaktadır. Diş eti kanamaları çoğunlukla bir enfeksiyonu işaret etmektedir ve tedavi edilmediği takdirde daha ciddi diş eti hastalıklarını beraberinde getirmektedir.
Diş Eti Kanamasını Hafife Almayın
Diş eti kanamaları toplumda yaygın olarak görülmesine rağmen çoğu kişi tarafından önemsenmemektedir. Yukarıda da belirttiğimiz gibi ciddiye alınmayan ve tedavisi yapılmayan diş eti kanamaları diş ve ağız sağlığına ciddi zararlar vermektedir.
Diş eti hastalıklarının ilk aşaması gingivitis adlı aşamadır. Eğer gingivitis tedavi edilmeden ilerlerse periodontitis adı verilen kritik aşamaya geçilir. Bu aşamada diş eti hastalığı çok ilerlemiş ve enfeksiyon kemiğe kadar yayılmıştır.
Peki, diş eti kanamalarının önüne nasıl geçebilirsiniz? Bu kanamaları önlemek için neler yapabilirsiniz?
Diş eti kanamalarını önlemenin yolu aslında çok basittir: sağlıklı ve düzenli bir ağız bakımı. Ağız hijyenine özen gösteren kişilerin diş eti hastalıklarıyla karşılaşması son derece düşük bir ihtimaldir. Sağlıklı bir diş ve ağız bakımı için günde en az 2 kez detaylı bir şekilde dişleri fırçalamak, ağız bakım suyuyla gargara yapmak ve haftada birkaç gün diş ipi kullanmak yeterlidir. Bu bakımların dışında, altı ayda bir diş hekimini ziyaret etmek ve diş taşlarını temizletmek de diş ve diş etlerinde bakteriyel plak oluşumunu önlemek açısından büyük önem taşır. Böylelikle diş eti kanamaları ve hastalıklarının kolayca önüne geçilebilmektedir.
Dişlerinizi fırçalarken veya diş ipi kullanırken diş etleriniz kolayca kanıyorsa, diş etlerinizde şişlik, kızarıklık ya da sızı varsa vakit kaybetmeden uzman bir diş hekimine görünmeyi ihmal etmeyin. Dilerseniz hemen bizi arayarak polikliniğimizden randevu oluşturabilirsiniz.