Lazer teknolojisi 90’lı yıllardan bu yana diş tedavisinde de kullanılmaktadır. Yıllar içinde lazerli uygulamaların faydaları kanıtlandıkça daha çok geliştirilmiş ve kullanım alanı genişletilmiştir. Sert ve yumuşak doku lazerli uygulamalar olarak iki farklı kategoriye ayrılmaktadır. Lazer, odaklanmış ışınla ışık enerjisi yaratarak çarptığı dokuda bir reaksiyon üretmektedir. Böylece doku üzerinde işlem gerçekleştirilebilir. Lazer, çevredeki dokuya zarar vermeden belirli bir odak üzerinde çalıştığı için oldukça güvenilir bir tekniktir.
Sert doku lazerleri: Diş minesini hassasiyetle kesebilir. Dişi kolaylıkla şekillendirebilir, az miktarda dişi çıkarabilir ve eski dolguların çıkarılmasına, kesilmesine ve şekillendirilmesine yardımcı olur. Diş ve kemiğin kesilerek çıkarılmasında pratiklik ve hassasiyet sağlar. Sert doku lazerleri ile diş beyazlatma işlemleri, diş hassasiyeti tedavisi gibi dental işlemler de yapılmaktadır.
Yumuşak doku lazerleri: Dişeti hastalıklarının tedavisinde kullanılmaktadır. Periodontal hastalıklar nedeniyle hasta diş kaybına dâhi uğrayabilir. Fakat tedavi edilerek diş kaybı önlenebilir. Lazer kullanılarak yapılan dişeti tedavilerinde bu yöntemle ek faydalar da sağlayabilirsiniz. Lazer uygulanan bölgede bakteriler ölür, toksinler azalır ve dokuların yeniden büyümesi aktive edilerek daha hızlı bir iyileşme izlenir. Diş sinirlerini ve kan damarlarını da hedef alarak kapatır. Çevresine zarar vermez, sağlıklı doku ile hastalığın yayıldığı dokuyu ayırt edebilir ve hasarlı dokuyu hassasiyetle çıkarabilir. Dokuların daha hızlı iyileşmesini de sağlar. Dişetinin fazlaca görüldüğü gülümsemeleri tedavi etmek için de yumuşak doku lazerleri başarıyla kullanılarak, dişeti dokusu yeniden şekillendirilir. Yine yumuşak doku lazerli uygulamaları ile dişeti ve kemik yeniden şekillendirilerek taç uzatma işlemi, yumuşak doku kusurlarının onarılması gibi dental işlemler de rahatlıkla yapılabilir.
Diş hekimliğinde lazerli uygulamalar, eşsiz avantajlar sunmaktadır. Son yirmi yılda oldukça gelişen ve yaygınlaşan lazerle tedavi yöntemleri, diş hekimliğinde cazip hale gelmiştir. Lazerli uygulamaların pek çok avantajı sıralanabilir:
Yumuşak doku lazerleri kullanılarak yapılan diş işlemlerinde, dikiş gereksinimi potansiyel olarak azalır.
Uygulandığı bölgedeki bakteriyel enfeksiyonları gidermektedir. Lazer, uygulandığı alanı sterilize etmektedir.
Uygulandığı noktaya odaklanır, son derece hassastır ve çevresindeki dokulara zarar vermeden hasarlı doku çıkarılabilir.
Diş prosedürleri bazen oldukça uzun süreli ve rahatsız edicidir. Bazen ağrılı iyileşme süreci de söz konusu olabilir. Fakat lazer kullanılarak yapılan prosedürlerde daha az şişlik ve kanama oluşmaktadır. Bu da hastalar için daha hızlı iyileşme süreci sağlar. Yaralar da daha hızlı iyileşecektir.
Kesme aleti olarak kullanılan lazer, dokunun kesilirken bir yandan da pıhtılaşmasını sağlamaktadır. Bu sayede aşırı kanama azalır ve kan kaybını önlenir.
Bazı uygulamalar anestezi gerektirmez, daha az acı duyarsınız.
Lazerle yapılan diş cerrahisi daha az invazivdir. Sadece lokal anesteziye ihtiyaç duyularak yapılan cerrahi işlem kolaylıkla gerçekleştirilir.
Kalp pili nedeniyle elektrocerrahi tekniklerinin kullanılamadığı hastalarda lazerli uygulamalar, sağlıklı bir şekilde yapılabilir.
Pek çok diş sorunu lazerli uygulamalar ile çözülebilir. Dişeti hastalıkları başta olmak üzere, diş beyazlatma, iyi huylu tümörler, dokuları görüntüleme, sinir rejenerasyonu, uyku apnesi ve pamukçuk yaralarının tedavisinde rahatlıkla kullanılabilir.
Lazerin diş hekimliğinde kullanımı yaygınlaştıkça diş prosedürlerinin daha hızlı ve daha rahat bir şekilde yürütüldüğü görülmektedir. Daha güvenilir ve daha az korkutucu diş lazerleri, diş hekimlerinin geleneksel aletlerini değiştirerek hastaların diş doktoruna giderken duydukları endişe ve anksiyetenin de azalmasına yardımcı olmaktadır. Lazerli uygulamalar, diş tedavisinden daha az maliyetle daha fazla verim almanızı sağlayacaktır. Uygulama sırasında ağrı ve acı duymayacağınız için daha konforlu bir deneyim yaşarsınız.