Güncel Yazılar

Diş Taşı Temizliği Nasıl Yapılır?

Diş sağlığımız, günlük hayatımızı olumlu olduğu kadar olumsuz yönde de etkilemektedir. Eğer dişlerimize gerekli özeni göstermezsek, ağız kokularının yanında diş taşı gibi estetik açıdan da bizi rahatsız eden bir durumla karşı karşıya kalabiliriz. Ağızdaki çeşitli diş eti rahatsızlıklarının en önemli sebebi olan diş taşı, temelde saydam ve yapışkan bir tabakadır. Dişlerin fırçalanmasından 4 ila 12 saat sonra oluşmaya başlayan bakteri plağı, tükürükle birleştiğinde ve temizlenmediğinde sertleşerek diş taşını oluşturmaktadır.

 

Diş taşına engel olmanın en etkili yolu, düzenli olarak diş fırçalamaktan ve diş bakımını ihmal etmemekten geçmektedir. Diş fırçalamak ve gargara yapmak diş eti hastalıklarından korunma konusunda da başlıca çözümdür. Ancak bakteriyel diş plağı, diş taşına dönüştüğü andan itibaren, diş fırçalamak taşların gitmesi konusunda bir katkı sağlamamaktadır. Artık yapmanız gereken tek şey, bir diş hekimine başvurarak, diş taşı temizliği yaptırmaktır. Dişlerinizi düzenli bir şekilde fırçalıyor olsanız da, diş taşına engel olamayabilirsiniz, bu sebeple altı ayda bir diş kontrolü yaptırmanız sizler için faydalı olacaktır.

 

Diş Taşı Temizliği Nasıl Yapılır?

            Diş taşı temizliği sanılanın aksine acı veren ve korkutucu bir yöntem değildir. Diş taşı temizliği aynı zamanda tartar temizliği olarak adlandırılmakta ve tıp dilinde detertraj olarak da bilinmektedir. Diş hekimine gittiğinizde, ilk önce ağız içi muayene yapılarak, standart diş taşı temizliği mi yoksa diş eti hastalıklarında olduğu gibi daha ileri düzey bir temizlik mi yapılması gerektiğine karar verilmektedir.

Standart diş taşı temizliği genellikle anestezi gerektirmeden yapılan bir uygulamadır. İlk olarak diş hekiminiz, dişinizdeki artık, plak ve diş taşlarını dişlerinizin arasından ve diş eti çizginizden geçerek temizler. Arkasından da özel bir alet yardımıyla her dişinizi parlatmak amacıyla polisaj yapar. Diş taşı temizliği genel olarak bu kadardır. Ancak hekiminiz gerek görülürse diş ipiyle bazı diş aralarınızı temizleyebilmektedir. Temizliğin ardından yapmanız gereken ise, düzenli bir biçimde ağız bakımı yaparak ağız sağlığınızı sağlamaktır. Böylece diş taşından büyük ölçüde korunabilirsiniz.