Dişlerinizin görünümünü düzeltmek için takılan diş telinin bakımı da ortodontik tedavi aşamasında oldukça önemlidir. Diş teli temizliği ve bakımına gerekli zamanı ayırmanız ve bu konuda çaba göstermeniz gerekmektedir. Diş teli; ağız ve diş temizliğini zorlaştırmaktadır. Diş teli ve braketlerin etrafında yiyeceklerin kalıntı bırakabilir ve temizlenmediği sürece burada çürümelere yol açarak, diş teli tedavinizi sekteye uğratabilecektir.
Dişlerinizi her zaman temiz tutmanız özellikle diş teli takarken daha da özen göstermeniz gereken bir konudur. Diş telleri sebebiyle dişlerinizin üzerinde lekelenmeler, demineralizasyonlar ve temizlenmeyen yiyecek kalıntıları oluşarak ağız kokusuna yol açabilir. Diş teli kullanıyorsanız, diş temizliğine normalden daha fazla titizlik göstermeli, üç kat fazla zaman ayırmalısınız. Günde en az dört kez dişlerinizi fırçalamalısınız. Her yemekten sonra dişlerinizi fırçalamanız gerekir fakat bu her zaman mümkün olamamaktadır. Böyle durumlarda ağzını suyla çalkalamanız da dişler arasında biriken şeker ve nişasta kalıntılarının da temizlenmesine yardımcı olacaktır. Diş teli kullananlar beslenmesine dikkat etmeli ve diş dostu bir diyet uygulamaları da oldukça önemlidir.
Dişinizi fırçalarken, fırçanızı diş tellerinizin ve braketlerin etrafını dikkatlice temizlemeniz gerekir. Bu sabır isteyen bir süreçtir. Braketlerin etrafı diş plağı gelişimine ve lekelenmelere oldukça müsaittir. Diş fırçalamanın yanı sıra günde bir kez diş ipi kullanmanız da tavsiye edilmektedir. Diş teli temizliği zor görünse de bunu bir rutin ve alışkanlık haline getirirseniz kısa sürede alışırsınız.
Diş teli temizliğinde, diş teli kullananlara özel ürünlerden kullanabilirsiniz. Tellerin etrafında kolaylıkla hareket ettirebilmek için küçük başlıklı bir diş fırçası seçebilirsiniz. Elektronik diş fırçaları da diş teli temizliğinden başarılı sonuç almanızı sağlayacak aletlerdendir. Diş etleriniz hassas olacağı için yuvarlak uçlu ve yumuşak kıllı diş fırçaları size daha uygun olacaktır.
Dişinizi fırçalarken braketlerin etrafı, her dişin tek tek etrafı, diş etleri, dil özenle temizlenmeli ve en az iki dakika boyunca yavaş ve etkili hareketlerle fırçalanmalıdır. Diş fırçanız, eskiye oranla artık daha kolay yıpranacaktır bu nedenle üç ay beklemeden fırçanızı değiştirmeniz gerekir.
Diş ipinin diş teli temizliğinde kullanımı oldukça karmaşıktır. Fakat diş ipi, dişlerin arasında fırçanın ulaşamayacağı noktaları yiyecek artıklarından temizlemenin en pratik ve etkili yoludur. Diş ipini rahatlıkla tutabilmek ve dişler arasında hareket ettirebilmek için diş ipi tutacağı da kullanabilirsiniz. Diş ipinin yerine tutmasa da basınçlı su veren minik ağız duşu aletlerinden kullanabilirsiniz. Dişlerin ve diş tellerinin arasına uygulanan basınçlı suyla birikmiş yiyecek kalıntıları kolaylıkla temizlenecektir.
Diş teli temizliği için özel üretilmiş, çam ağacına benzer minik fırçalardan da edinerek diş tellerinin ve braketlerin etrafını kolayca temizleyebilirsiniz. Bu fırçalar, küçük alanlarda daha kolay hareket edebilecek ve temizlemede etkili olacaktır.
Diş teli temizliği ve bakımı sadece ağız temizliği uygulamaları ile sınırlı değildir. Aynı zamanda diş dostu bir diyet uygulamanız da gerekir. Öncelikle nişasta bazlı yiyecekler ağızda asit ürettiği için patates cipsi ve ekmek türü yiyeceklerden uzak durmanız önerilir. Şekerli yiyecek ve içecekler de diş çürümelerinde önemli paya sahiptir. Kola ve soda gibi asitli içecekler de diş minelerini zayıflatmaktadır.
Aslında diş sağlığını düşünerek beslenmek, dengeli beslenme biçiminden ibarettir. Süt ve süt ürünleri dişlerinizi koruyarak ve çürümeleri önleyecektir. Sebze ağırlıklı beslenmeye çalışmalı ve florürden zengin gıdalar tüketmeye özen gösterilmelidir. Diş teli kullananların özellikle diş çürümelerine neden olabilecek yiyeceklerden uzak durarak, diş telleri çıktıktan sonra dişlerinde lekelenmeleri önlemeleri gerekir. Sadece diş teli kullanırken değil, bir ömür boyu ağız sağlığına dikkat etmek her zaman önemli olacaktır.