Güncel Yazılar

Hamilelik Döneminde Diş Sağlığına Daha Fazla Özen Göstermelisiniz

Diş sağlığı, genel sağlığınızın da önemli bir parçasıdır. Bazı çalışmalar periodontit ile erken doğum ve bebeğin doğum kilosunun az olması arasında bir bağlantı olduğunu göstermektedir. Hamilelik döneminde dişlerinize iyi bakmak, sizin ve bebeğinizin sağlıklı olmasına yardımcı olabilir.

Hamilelik, bir kadının hayatının heyecan verici zaman aralığıdır. Ek olarak, bu süre zarfında vücudunuzda birçok değişiklik olacak ve dişleriniz de bu değişiklikleri yaşayacaktır. Bu nedenle hamileyseniz veya hamile kalmayı planlıyorsanız, ağız sağlığınızı korumanız çok önemlidir. Nitekim, kan dolaşımınızdaki çeşitli hormonların artması, bakteri ve plak kaynaklı diş problemlerine yol açmaktadır. Sıklıkla yaşanan sorunlardan bazıları şunlardır;

Diş eti iltihabı: Bu durum diş etinizin şişmesi ve ağrıması durumunda ortaya çıkmaktadır. Dişlerinizi fırçalarken diş etiniz kanayabilir. Yüksek hormon seviyelerinde diş eti iltihabı sıklıkla oluşmaktadır.

Gevşeyen dişler: Hamilelik sırasında yüksek düzeyde progesteron ve östrojen hormonu salınır, bu da dişlerinizi yerinde tutan dokuları ve kemikleri etkileyerek dişlerinizin gevşemesine neden olabilir.

Gebelik tümörleri: Bu tümörler kanser değildir. Genellikle dişler arasında şişmiş diş etleri üzerinde oluşan topaklardır. Gebelik tümörleri genellikle kendiliğinden kaybolurlar.

Aynı zamanda hamilelik, ağızda asit artışı, hamilelik arzusuyla uyumlu şekerli atıştırmalıklar ve içeceklerin daha fazla tüketilmesi nedeniyle dişlerde çürüklere neden olabilir.

Gebelikte Diş Sağlığı Nasıl Korunur?

Gebelik döneminde diş sağlığının korunması kendi sağlığınızın yanı sıra bebeğinizin sağlığı için de önemlidir. Diş ve diş etlerinizin sağlıklı kalması için alabileceğiniz bazı önlemler şu şekildedir:

Dişlerinizi her gün fırçalayın: Günde iki kez yumuşak kıllarla sahip olan, mümkünse otomatik bir diş fırçası kullanarak dişlerinizi fırçalayınız. Aynı zamanda dişlerin arasını temizlemek için günde bir kez diş ipi de kullanmalısınız.

6 ayda bir diş hekimi muayenesi: Hamilelik sırasında da diş hekimi muayenelerini aksatmamanız gerekir. Mutlaka 6 ayda bir diş hekimi ziyaretlerinizi gerçekleştirmeli ve diş sağlığınızın durumunu öğrenmelisiniz.

Şekerli yiyecekler: Çok fazla şekerli yiyecek veya içecek tüketilmesi diş çürümesine yol açabilir. Asitli ve boyalı içecekler yerine su içmeyi, sağlıksız atıştırmalıklar yerine meyve, sebze ve süt ürünleri gibi sağlıklı besinleri tercih etmelisiniz.Hamilelikte sıkça görülen "gebelik diş eti iltihabı"na karşı diş ve ağız hijyenine fazlasıyla önem vermelisiniz.