Lingual (Görünmeyen) Braket Kullananların Ağız Bakımı Nasıl Olmalıdır?
Günümüzde, dişlerinin görünümünden memnun olmayan hastalar için birçok ortodonti tedavisi seçeneği bulunmakta. Bunlardan biri de lingual diş teli, yani içten takılan diş telleridir. Özellikle yetişkin hastalar tarafından tercih edilen lingual braketler, estetik açıdan, görünür diş telleri kullanmak istemeyen kişiler için kurtarıcı bir tedavi yöntemidir.
Lingual ortodontinin klasik ortodonti tedavilerinden tek farkı, braketlerin dişlerin önüne değil arkasına yerleştirilmesidir. Bu sayede hastalar için büyük bir kozmetik avantaj sağlanmış olunur. Herkese uygulanabilen lingual braketler, özellikle dış görünümüne daha çok önem veren kişiler tarafından tercih edilmektedir. Ancak bu braketlerin, standart braketlere göre daha özenli bir hazırlanma süreci vardır. Kişiye özel ve hastanın her bir dişine uygun şekilde dizayn edilen braketler sağlam bir şekilde dişlere yapıştırılır.
Her ne kadar görsel açıdan avantaj sağlayan bir tedavi seçeneği olsa da, lingual braketlerin maliyet ve tedavi süresinin uzun olması gibi bir takım dezavantajları bulunmaktadır. Bakımı da klasik diş tellerine göre daha zor olan lingual braket kullanan hastaların dikkat etmesi gereken bazı şeyler bulunmaktadır. Her ortodontik tedavide olduğu gibi, diş eti iltihabı ya da diş çürüğü gibi komplikasyonların önüne geçebilmek gibi, lingual braketlerin de temiz tutulması ve hastanın ağız hijyenine özen göstermesi gerekmektedir. Bunun için dikkat edilmesi gerekenler:
1-Dişleri günde en az üç kez ve en az ikişer dakika fırçalamak,
2-Dişleri fırçalarken mutlaka diş etlerini de fırçalamak,
3-Yumuşak kıllı bir diş fırçası kullanmak ve her 2 ayda bir diş fırçasını değiştirmek,
4-Dişlerin arasında biriken yiyecek artıklarından kurtulmak içinde her gün diş ipi kullanmak,
5-Braketleri detaylıca temizlemek için ağız duşu (ağız yıkama cihazı) kullanmak,
6-Tam bir hijyen elde etmek için her gün ağız bakım suyu kullanmaktır.
Lingual braketlerin en büyük zorluğu, dişin arka yüzeyinde yer almasından dolayı hastanın görüş alanının kısıtlamasıdır. Eğer bu braketler iyi bir şekilde temizlenmezse, içlerinde biriken besin artıkları diş eti iltihaplarına ve kötü bir ağız kokusuna neden olabilirler. Bunun önüne geçebilmek için hastalar her yemekten sonra mutlaka dişlerini detaylıca fırçalamalıdır.
Diş ipi kullanırken, ipin tellerinin arasına sıkışmasını veya dişlerinizi kanatmasını engellemek için mumlu diş iplerini tercih etmelisiniz. Dişlerinizi fırçalarken ve diş ipi kullanırken mümkün olduğunca nazik davranmaya özen gösterin. Son olarak, ortodonti tedaviniz süresince yediğiniz gıdalara da dikkat etmeniz gerektiğini unutmamalısınız. Özellikle şekerli gıdalar, asitli içecekler, çiğnemesi zor sert ve kabuklu besinler ile abur cuburlar (sakız, jelibon, patlamış mısır gibi) ortodonti tedavi sırasında uzak durulması gereken şeylerdir. Bu gıdalar braketlere zarar verebileceği gibi braketler arasında kalarak plak oluşumuna da sebebiyet verebilir.
Lingual braketler hakkında daha fazla bilgi almak için bize ulaşarak uzman diş hekimlerimizden ücretsiz danışmanlık hizmeti alabilirsiniz.