Şeffaf Plaklar Gerçekten Etkili mi?
Eğri ve çapraşık dişler güzel gülüşünüzü gölgede bırakıyor olabilir. Toplumun büyük bir kısmında görülen bu problemin en bilindik çözümü ise ortodontik tedavilerdir. Yıllardır kullanılan klasik metal diş telleri uzun süre boyunca bilinen tek ortodonti tedavisi çeşidiydi. Özellikle 20-30 yıl önce kullanılan metal diş telleri görünümleri ve kullanım zorlukları nedeniyle yetişkinlerin korkulu rüyasıydı. Bugün, modern diş hekimliği teknolojisiyle geliştirilen metal braketler halen sıklıkla tercih edilmektedir. Buna karşın, hala metal diş tellerine olumsuz yaklaşan hasta sayısı az değildir. İşte bu nedenle, metal braketlere alternatif olarak porselen ve renksiz braketler, içten takılan ve dışarıdan görünmeyen lingual braketler ve şeffaf plaklar üretilmiştir.
Bu alternatif ortodontik tedavi çeşitleri arasında en yenisi ve en çok dikkat çekeni ise şeffaf plaklardır. Klasik sabit ortodontik tedavi yöntemlerinden ayrılan şeffaf plaklar, özellikle estetik kaygılarından dolayı diş tellerine sıcak bakmayan bireyler için iyi bir seçenek olmuştur.
Şeffaf Plak Nedir? Standart Diş Telleri Kadar Etkili midir?
Şeffaf plak tedavisi aslında dünyada neredeyse 15 yıldır kullanılmakta olan bir tedavi yöntemidir. Türkiye’ye 3-4 yıl gibi kısa bir zaman önce geldiği için halen çok iyi bilinmemektedir. Bu tedavide, braket ve diş teli yerine her hastanın dişleri için özel olarak hazırlanan şeffaf plaklar kullanılmaktadır. Yemek yerken, dişleri fırçalarken ya da özel günlerde birkaç saat çıkartılabilen şeffaf plaklar, sabit bir tedavi yöntemi olmaması sebebiyle diğer ortodontik tedavilerden ayrılmaktadır.
Şeffaf plak bu özelliği sayesinde hastalara büyük bir kullanım kolaylığı sağlasa da, çoğu hasta bu yöntemin klasik diş telleri kadar etkili olup olmadığını sorgulamaktadır. Bu sorunun cevabını hemen verelim: Evet, şeffaf plaklar en az diğer diş teli tedavileri kadar etkili bir yöntemdir. Her ne kadar plakların yemek yerken, diş ve ağız bakımı yapılırken ya da özel günlerde bir iki saat çıkarılması mümkün olsa da, günde en az 20 saat boyunca takılmaları gerektiği de unutulmamalıdır. Aksi takdirde tedavi süreci yavaşlayacaktır.
Şeffaf plakların çalışma sistemi diğer ortodontik tedavi yöntemlerine oldukça benzerdir. Takılan setler dişlere itme kuvveti uygulayarak şekillerinin ve dizilişlerinin düzelmesini sağlar. Her set değiştirildiğinde dişlere uygulanan hareket ettirme gücü daha da artar.
Şeffaf plaklar her hastanın diş ölçüsüne göre büyük bir özenle hazırlanmakta ve her bir set (üst ve alt plak) en az bir hafta kullanılacak şekilde planlanmaktadır. Diş hekiminiz bu süreci 2 hafta olarak da ayarlayabilir. Tedavi boyunca kaç set plak kullanılacağı ise tedavinin zorluğuna bağlıdır. Örneğin sadece ön dişlerinde ufak tefek eğrilik olan bir hasta için 10 set kullanmak yeterli olurken daha zor tedavilerde 30 setten fazla plak kullanmak gerekebilir. Kısacası tıpkı diğer ortodonti tedavilerinde olduğu gibi tedavi süreci hastanın durumuna bağlıdır.
Şeffaf plaklar hakkında daha fazla bilgi almak için bizi arayabilirsiniz.